Skal jeg vælge aktive eller passive højtalere?

Vil du gerne finde ud af, hvilke typer af højtalere du skal bruge til din næste fest? Om det skal være aktive eller passive højtalere? Hvad end du er gammel eller ny indenfor lydbranchen eller blot ønsker et godt musiksystem, er det vigtigt at kende forskel på dine højttalere. Det er især vigtigt, når du skal beslutte dig for, hvad der er bedst opfylder dine behov. I dag kan de fleste købe højttalere, men det er nemmere at leje et par højtalere til et enkelt arrangement. Det giver større fleksibilitet og bedre lyd. Læs mere om, hvordan du finder de bedste højtalere til dit arrangement.

Skal jeg vælge aktive eller passive højtalere?

Forskellen på aktive og passive højtalere

En passiv højttaler skal bruge strøm fra en ekstern strømkilde (en forstærker). En aktiv højttaler har derimod en indbygget forstærker og behøver derfor kun et signalkabel og et strømkabel.

En passiv højttaler drives af én forstærker og bruger et delenetværk mellem forstærkeren og enhederne til at fordele signalet til de nødvendige frekvensområder.

Fordelen ved en aktiv højttaler er, at kablet er meget kort, da forstærkeren er lige ved siden af højttalerkomponenterne – lange kabler kan resultere i både strøm- og signaltab. Den anden fordel er, at producenten kan fremstille en forstærker, der passer nøjagtigt til den enkelte højttalerenhed.

Hvordan ved du, om det er aktive eller passive højtalere?

Der er en hurtig måde at kontrollere, om de højtalere du har købt eller lejet er aktiv eller passive. En aktiv højttaler skal have en hovedindgang.

Skal jeg vælge aktive eller passive højtalere?

Den aktive højtaler ovenfor har én hovedindgang til strøm to andre til signalkabler (XLR-kabler) som sættes i en mixerpult, Computer, telefon eller en anden enhed. Den har ydermere en skærm, så man kan se, hvor mange decibel og spænding højtaleren spiller med.

Her kan du se, hvor let det er at tilslutte en aktiv højtaler:

Passive højtalere bruges til personlig brug i hjemmet

Passive højttalere, der er drevet af en ekstern strømkilde, er hovedsageligt beregnet til at afspille musik på en behagelig måde og bruges mere til personlig lytning. Nogle gange er passive højttalere også designet på en sådan måde, at deres lyd passer bedre til noget musik end andet.

Bruger du flere passive højtalere i et stort lyd-setup, er det hovedsageligt fordi du gerne vil have mange forskellige

Brug aktive højtalere til både en større og mindre fest

Det allerbedste ved en aktiv højtaler er, at du kan koble aktiv højtaler direkte på en lydkilde. For eksempel kunne det være en PC, telefon eller tablet, hvorefter du kan høre musik. Hvis du ønsker et lydsystem med få kabler og minimalt besvær, som samtidig er kompakt, skal du overveje at anskaffe dig aktive højttalere.

Aktive højtalere har flere forstærkere indbygget

Aktive højtalere har flere fordele. Normalt indeholder de ikke kun en effektforstærker, men flere forstærker. Både en forstærker til den indbyggede subqoofer, diskanten og (hvis den er tilgængelig) en til mellemhøjttaleren. Denne fordeling af forstærkere resulterer i en mere hårdtslående, kraftig og mere præcis dynamisk respons. Det skyldes, at subwooferen, der kræver masser af kræfter til dens bastoner og lilletromme kicks, ikke bruger al den energi og strøm fra de andre lyde i højtaleren – som det ville være i en passiv højttaler. En passiv højtaler drives af én forstærker til alle dele af højttaleren.

Har du dedikerede effektforstærkere til hver højttaler, gør det også lettere at opbygge Crossovers i topkvalitet. En Crossover er typisk den frekvens, hvor dine højtalere holder op med at spille, og hvor din subwoofer begynder at spille. Det er delefilter, der filtrere mellem dine forskellige effekter.

De aktive kredsløb i den aktive højtaler kan således bruges til at opnå en skarpere overgang mellem de forskellige toner i højtaleren. Dette reducerer overlapningen mellem woofer, mellemhøjttaler og diskant, hvilket resulterer i et klarere og mere detaljeret lydbillede.

LejAnlæg har mange forskellige aktive højtalere, som du kan bruge til fest